dilluns, 25 de gener del 2010

Cinc anys sense fum a Itàlia .(Cristina Cabrejas Periodic d'Andorra 25/01/10)


 LA TRIBUNA . CRISTINA Cabrejas Periodista. redaccio@andorra.elperiodico.com


Menjar, sopar i prendre's una copa sense veure's embolicat en el fum d'un cigarret és possible a Itàlia des de fa cinc anys, gràcies al compliment rigorós de la llei aprovada l'any 2005 que prohibeix fumar en els llocs públics.
Al gener de 2005, va entrar en vigor la llei antitabac del ministre de Sanitat de llavors, Girolamo Sirchia, que prohibeix fumar en els locals públics amb multes que van dels 27,5 fins als 275 euros, i el doble si el cigarret s'encén en presència de nens o dones embarassades.

TAMBÉ OBLIGA
els propietaris de bars i comerciants a denunciar els infractors, sota l'amenaça de sancions de fins a 2.200 euros si no ho fan.
Es permet fumar només en els locals amplis que tinguin sales especialment condicionades, separades en tots els seus costats, amb una porta de tancament automàtic i també ventilació.
La llei, que en un primer moment havia suscitat la incredulitat del seu compliment entre els italians, és un èxit de civisme en un país on en un altre tipus d'obligacions regna l'anarquia.
Els obstinats fumadors s'han acostumat amb rapidesa a no fumar en els locals i és habitual que entre plat i plat, si ve de gust un cigarret, surtin al carrer a gaudir del vici, sigui estiu o hivern.
També a la porta dels locals es poden veure desenes de joves que encenen els seus cigarrets entre una copa o una altra, sense que neixin dures protestes entre els amants del tabac o els restauradors.
L'exministre de Sanitat desvela que si a l'inici els propietaris dels restaurants van témer perdre clients, "després han descobert que la norma apropa als seus locals clients nous com ara persones amb problemes de cor, asmàtics, etc.". Així doncs, en qüestió d'estadístiques, la llei antitabac celebra el seu cinquè aniversari.
L'any passat, segons dades de l'Institut Italià d'Estadística (Istat), el percentatge dels fumadors va augmentar fins al 23%, arribant als 13 milions d'italians respecte als 11 milions de l'any anterior. Si la llei sembla no haver influït en el nombre de fumadors, segons les últimes dades de l'Istat, almenys es fuma menys.
En 2008, es van vendre el 2,2% (42 milions de paquets de tabac) menys que l'any anterior i per primera vegada en els últims deu anys les vendes han descendit dels 92 milions de quilos.
No obstant això, augmenta l'ús del tabac d'embolicar, sobretot entre els joves, que ho consideren una alternativa al cigarret, ja que els empeny a fumar menys.
També la política ha volgut donar exemple i, després de l'aplicació de la llei, dos coneguts fumadors com ara el líder dretà i actual president de la Cambra dels diputats, Gianfranco Fini, i l'exponent de l'esquerra i expresident del Govern Massimo d'Alema, han anunciat que han deixat el vici.
La propera proposta contra el tabac l'han fet els aliats de Silvio Berlusconi en el poder, la Lliga Noti, que volen prohibir fumar mentre es condueix i preveuen multes de fins a 250 euros i restar cinc punts del carnet de conduir, ja que "el cigarret és més perillós que parlar amb el mòbil".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada